Belasting en Beleggen

Belasting en beleggenZowel als beginnende als ervaren belegger krijgt u te maken met de fiscus bij het beleggen. Belasting en beleggen zijn twee begrippen die dus duidelijk met elkaar te maken hebben. Hier leest u precies op welke manier u belasting plichtig bent en op welke momenten tijdens het investeren van uw geld.

Kopen en verkopen

Er zijn verschillende manieren waarop belasting en beleggen voor zullen komen. Allereerst is er de beurstaks die u vaak moet betalen wanneer u bijvoorbeeld aandelen, obligaties of beleggingsfondsen koopt of verkoopt. Koopt u deze echter op het ogenblik dat ze uitgegeven worden, dan hoeft u geen beurstaks te betalen. In ieder geval kunt u een percentage van de prijs verwachten. Voor aandelen is het bijvoorbeeld nul komma vijf en twintig procent, dus voor tien duizend euro aandelen zal u vijf en twintig euro beurstaks moeten betalen. Op interesten en dividenden betaal u ook meestal een roerende voorheffing van vijf en twintig procent. Deze voorheffing wordt door bank of broker aan de fiscus doorgestort. Dit betekent dat u ze niet meer hoeft te vermelden op de belasting aangifte. In sommige gevallen wordt een meerwaardebelasting gerekend indien u een bepaald beleggings product met winst wist te verkopen. Dit geldt bijvoorbeeld voor meerwaarden bij obligatie fondsen. Belasting en beleggen kunnen dus duidelijk niet los van elkaar gezien worden. U zult zich misschien afvragen of er nog positieve aspecten aan zitten. Misschien komt u wel in aanmerking voor een belasting vermindering als u ervoor heeft gekozen om uw geld te sparen of te beleggen. Denkt u bijvoorbeeld maar aan de veel voorkomende gevallen van pensioen sparen of het aangaan van een levensverzekering. Dit kan ingevuld worden op de belasting aangifte die u elk jaar moet indienen. Het is namelijk in het belang van de overheid dat u persoonlijk ook zorgt op een aanvulling van uw pensioen. Het is daarom dat u dankzij belasting en beleggen bepaalde belasting verminderingen krijgt bij pensioen sparen, pensioen fondsen etc. Wat echter wel zo is, en waar niet iedereen rekening mee houdt, is dat als u dit geld later ontvangt, dat er alsnog belasting verschuldigd zal zijn. Gelukkig is dit bedrag wel lager en blijft het fiscaal aantrekkelijk. Belasting en beleggen kan dus zeker een zeer goede manier zijn indien u uw geld voor een lange periode kan missen.

Minder geld overhouden

Als beginnende belegger die kiest voor opties kopen is het misschien niet direct logisch dat u dankzij belasting en beleggen minder geld overhoudt. Belasting hoeft echter pas betaald te worden vanaf een bepaald bedrag. Het kan dus zijn dat belasting en beleggen op het gebied van vermogens rendement heffing niet op uw persoonlijke geval zal slaan. In 2013 is dit bedrag ruim een en twintig duizend euro per belastingplichtig persoon. Als uw vermogen, dus uw bezittingen min uw schulden, minder zijn dan dit bedrag dan hoeft u geen belasting te betalen. Dit is alleen als het vermogen groter is.

Belasting betalen nooit leuk

Belasting en beleggen is dus in de meeste gevallen geen leuke zaak. In hoeverre dit voor u persoonlijk van toepassing is is geheel afhankelijk van uw situatie. Het is uiterst belangrijk om dit voor u begint te beleggen helemaal tot de bodem uit te zoeken. Het hoe handelen in opties kan namelijk best wel invloed hebben op de uiteindelijke totaal som van de door u te betalen belasting en beleggen bedragen.

Voordeel halen uit belasting

Denkt u bijvoorbeeld maar aan de voordelen van het beleggen in een groenfonds. Hierdoor kunt u namelijk belasting en beleggen kortingen krijgen. Een groene belegging wil namelijk zeggen dat u belegd in een fonds wat erkend is en wat investeert in milieu bescherming. Hiervoor wordt een heffings korting berekend.

Laat je goed inlichten

Zoals u hieruit kunt opmaken is het uiterst belangrijk om u zelf goed in te lichten over de verschillende belasting en beleggen opties. Het is zeer begrijpelijk als u geen tijd heeft om al deze informatie tot u te nemen en in zo’n geval kan het ook absoluut raadzaam zijn om te vertrouwen op de kennis van een gerespecteerde broker. Hiervoor moet u natuurlijk wel bij een betrouwbare broker of bank terecht zijn gekomen. Het is niet altijd makkelijk om een goede broker te vinden. Mond tot mond reclame is echter altijd wel een goede maatstaf. Goede ervaringen van een collega belegger zijn vaak meer waard dan het mooiste reclame praatje op de website van een broker of bank. Wij raden u zeker aan om bewust te zijn van de verschillende rechten en verplichtingen die het belasting en beleggen met zich meebrengen. Een accountant en een broker kunnen u dan met de rest verder helpen. Dit is namelijk de enige manier om volledig zeker te zijn dat u voldoet aan alle vereisten van de wet en dat u tevens het beste haalt uit uw beleggingen.

Vrijstellingen

Bij belasting en beleggen is het belangrijk om te weten dat beleggingen in box drie belast worden tegen een komma twee procent per jaar. Het is echter mogelijk om een aanzienlijk vermogen hiervan veilig te stellen. Dit kan namelijk zoals hierboven reeds gezegd is gedaan worden door vrijstellingen, zoals bij de groenfondsen. Daarnaast geldt hetzelfde ook voor beleggingen in cultuur. Dan zijn er nog de vrijstellingen zoals ook hierboven aangehaald, namelijk het bedrag van een kleine een en twintig duizend euro waarover u geen belasting verschuldigd bent. Als u dus weet welke mogelijkheden er zijn, dan kunt u als belegger toch nog goede resultaten boeken. Hiervoor moet u dus wel zeer goed op de hoogte zijn van de verschillende wegen die er te behandelen zijn. Ons advies is om zelf goede research te doen, maar ook om hulp in te roepen van een account of broker die de tijd en moeite neemt om u op de beste manier te helpen. We hopen dat u hiermee voldoende tips heeft gekregen, zodat u weet dat belasting en beleggen helaas begrippen zijn die onafscheidelijk zijn van elkaar. Ervaring zal een goede leidraad zijn en spreken met collega beleggers kan u ook al vele tips op leveren. Zoals reeds geschreven op deze site is beleggen een vak op zich en mag u zeker niet onderschatten wat dit allemaal inhoudt. Desalniettemin heeft menig amateur belegger toch al zeer mooie resultaten weten te boeken.